Graduating around the Globe

Opdrachtgever: Universiteit Twente, Prof. dr. A.J.M. De Jong
Contactpersoon: Prof. dr. A.J.M. De Jong (Ton)
Onderwerp: Het maken van een geïllustreerde omslag voor de verzamelde verhalen van ‘Graduating around the Globe‘.

Ik heb een supermooie bijdrage mogen leveren aan een digitaal boek over allerlei verschillende PhD ceremonies over de hele wereld. Ik mocht de omslag illustreren en vormgeven en ook het binnenwerk opmaken. 187 pagina’s vol met verhalen en foto’s uit verschillende landen. Allemaal met hun eigen traditie. Op basis van de omschrijving en een vroege versie van de verzamelde verhalen en foto’s had ik twee concepten gemaakt waaruit gekozen kon worden.

Concept 1 van de omslag van het boek
Concept 1. (Uit)vliegende gediplomeerden met hun kersverse PhD op zak.

Concept 2 van de omslag van het boek
Concept 2. Een wereldkaart met souvenirs en polaroids van verschillende landen.

In concept 1 vliegen de gediplomeerden met hun PhD een spannende toekomst tegemoet. Allerlei landen zijn vertegenwoordigd, sommigen in speciale ceremoniële kleding, anderen gewoon in spijkerbroek. In concept 2 heb ik voorwerpen die te maken hebben met PhD ceremonies van allerlei landen verzameld als ‘souvenirs’ om een wereldkaart. Ik heb gekozen voor een wereldkaart zodat je zo min mogelijk landen uitsluit.

Uiteindelijk is ervoor gekozen om concept 2 verder uit te werken, met meer polaroids en meer ‘souvenirs’ en iets frissere kleuren. Hierbij heb ik mij verdiept in de tradities, en op basis van de foto’s het concept omgetoverd tot een geïllustreerde omslag met als knipoog op de achterkant prof. dr. Ton de Jong in vol ornaat. Er zijn ook 2 verwijzingen naar de Universiteit Twente, deze vinden we in pedelstaf aan de rechterkant en de ketting linksonder.

Omslag van Graduating around the Globe zonder titel
De omslag is bijna klaar. Nu nog de titel.

Een omslag is niet compleet zonder typografie. Aangezien deze omslag alleen digitaal beschikbaar hoeft te zijn, hoef ik mij niet druk te maken om de rug. Ook is er geen tekst nodig op de achterkant. Bijdragen komen van verschillende auteurs, dus alleen de titel hoeft er nog op. De titel moet de illustratie versterken zonder alles over te nemen. Hier heb ik verschillende versies van gemaakt.

Verschillende typografie versies van de titel
Er waren uiteindelijk 3 rondes nodig om tot een passend ontwerp te komen.

De vliegtuig en de cap waren favoriet. De gekozen titel geeft een actieve indruk en neemt je mee op reis naar alle landen en ceremonies. Het omslagontwerp is af.

Voorkant van Graduating around the Globe met titel
De voorkant zoals mensen die te zien krijgen als digitaal boek.

Naast de omslag mocht ik ook de opmaak van het binnenwerk verzorgen en het PDF boekwerk laten voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Dat betekent onder andere dat de PDF een logische leesvolgorde heeft zodat screen readers geen moeite hebben met de teksten.

Nieuwsgierig naar alle verschillende verhalen? Lees ze zelf hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *