Houdingsproblematiek

Opdrachtgever: HouWijs
Onderwerp: Het maken van illustraties voor het cursusboek ‘Liggen en Zitten’ van José Gernaat.

Toen José Gernaat aan mij vroeg of ik illustraties kon maken voor haar cursusboek over de behandeling van houdingsproblematiek, klonk dat meteen interessant. Maar ook een beetje spannend! Het zijn ook niet zomaar illustraties van mensen die zitten, liggen en staan. Maar dit zijn mensen waarbij het lichaam zich op een bepaalde manier vormt vanwege de manier van liggen en zitten. De anatomie van het lichaam was dus ook erg belangrijk om correct weer te geven.

Voor elke illustratie maakte ik eerst een schets, vaak op basis van een echt voorbeeld.

Een eerste schets met de benen omhoog
De gekozen schets met de benen omlaag

Tijdens online sessies heb ik samen met José de illustraties steeds verder verfijnd. Een pennenstreek meer of minder maakte hierbij echt het verschil. De illustraties in het boek hebben geen kleur. Daarom heb ik er met grijstinten voor gezorgd dat er meer diepte in de illustraties kwam.

De nette illustratie met grijstinten zodat er diepte in zit, maar ook om te laten zien wat kleding doet wanneer je in een bepaalde houding zit.

Soms was er geen direct voorbeeld beschikbaar en liet José zelf zien welke houding er getekend kon worden. Een paar keer heb ik mezelf of mijn man ingezet als model, alles om de juiste houding te tekenen!

Het is bekend dat veel medische boeken niet heel erg divers zijn met het laten zien van patiënten. Ik wilde hier graag verandering aanbrengen met mijn illustraties. In het boek van José is deze diversiteit wel te vinden.

Een collage van een aantal van de illustraties die in het boek te vinden zijn

Meer weten over de cursus en het bijbehorende boek? Kijk dan op de website van HouWijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *